Semnificaţia claselor de protecţie FFP

Aerosolii şi particulele fine sunt printre cele mai periculoase riscuri pentru sănătate din mediul de lucru şi sunt aproape invizibile în aerul respirabil. Semi-măştile de filtrare a particulelor oferă protecţie împotriva unor astfel de pericole – şi sunt împărţite în trei clase de protecţie: FFP1, FFP2 şi FFP3.

Importanţa protecţiei respiratorii

Particulele periculoase pot fi cancerigene sau radioactive, altele afectează sistemul respirator al organismului uman timp de decenii şi duc la dezvoltarea pe termen lung a bolilor grave. În cel mai bun caz, lucrătorii au de-a face doar cu mirosuri neplăcute. Măştile de protecţie respiratorie protejează în trei clase împotriva aerosolilor cu conţinut de apă şi ulei, fumului şi prafului fin la locul de muncă, iar funcţia lor de protecţie este standardizată în Europa conform EN 149. Ele sunt denumite semi-măşti de filtrare a particulelor sau măşti pentru praf fin şi sunt împărţite în clasele de protecţie FFP1, FFP2 şi FFP3.

Cum funcţionează o mască de protecţie respiratorie?

Măştile de protecţie respiratorie protejează împotriva prafului, fumului şi ceţii apoase (aerosoli) respirabile, dar nu împotriva aburului şi gazului. Sistemul de clasificare include trei clase FFP, iar abrevierea FFP reprezintă „filtering face piece”. O mască de protecţie respiratorie acoperă nasul şi gura şi este compusă din diferite materiale de filtrare şi masca propriu-zisă. Acestea sunt prescrise la locurile de muncă unde se depăşeşte valoarea limită de expunere profesională (LEP). Aceasta este concentraţia maximă permisă de pulberi, fum şi aerosoli în aerul respirabil care nu duce la deteriorarea sănătăţii. Dacă această concentraţie este depăşită, măştile de protecţie respiratorie sunt obligatorii.

Împotriva căror substanţe oferă protecţie măştile de protecţie respiratorie?

În funcţie de pierderea totală şi filtrarea de particule cu dimensiuni de până la 0,6 μm, clasele de protecţie FFP1, FFP2 şi FFP3 oferă protecţie respiratorie pentru diferite concentraţii de poluanţi. Pierderea totală este cauzată de penetrarea filtrului şi de neetanşeităţile în zona feţei şi nasului, care, în mare măsură, este prevenită de măştile de protecţie respiratorie uvex prin adaptarea lor la anatomia umană. Datorită tehnologiei inovatoare de filtrare, rezistenţa la respiraţie rămâne scăzută, iar respiraţia nu este îngreunată de particulele colectate în filtru, chiar la utilizarea repetată a măştii de protecţie respiratorie.

FFP1
  • protecţie împotriva pulberilor netoxice şi non-fibrogene
  • inhalarea nu provoacă apariţia bolilor, cu toate acestea poate irita tractul respirator şi poate cauza mirosuri rele
  • pierderea totală poate fi de maximum 25%
  • depăşirea valorii limită de expunere profesională poate fi de maximum 4 ori mai mare

Măştile de protecţie respiratorie din clasa de protecţie FFP1 sunt potrivite pentru medii de lucru în care nu se preconizează că vor exista pulberi toxice sau fibrogene şi aerosoli. Acestea filtrează cel puţin 80% din particulele existente în aer cu o dimensiune de până la 0,6 μm – şi pot fi utilizate cu condiţia ca valoarea limită de expunere profesională să nu fie depăşită de mai mult de 4 ori. Măştile de protecţie respiratorie din clasa FFP1 sunt aproape întotdeauna suficiente în sectorul construcţiilor sau în industria alimentară.

Măşti FFP1 de la uvex
Măşti FFP1 în uvex respiratory expert system

FFP2
  • protecţie împotriva pulberilor solide şi lichide, fumului şi aerosolilor cu efect dăunător sănătăţii
  • particulele pot fi fibrogene, adică pe termen scurt provoacă iritarea tractului respirator, iar pe termen lung determină o reducere a elasticităţii ţesutului pulmonar
  • pierderea totală poate fi de maximum 11%
  • depăşirea valorii limită de expunere profesională poate fi de maximum 10 ori mai mare

Măştile de protecţie respiratorie din clasa de protecţie FFP2 sunt potrivite pentru mediile de lucru în care aerul respirabil conţine substanţe dăunătoare sănătăţii şi capabile să provoace modificări genetice. Aceste măşti trebuie să capteze cel puţin 94% din particulele existente în aer cu o dimensiune de până la 0,6 μm şi pot fi utilizate cu condiţia ca valoarea limită de expunere profesională să nu depăşească de mai mult de 10 ori valoarea concentraţiei. Măştile de protecţie respiratorie din clasa de protecţie FFP2 sunt utilizate, de exemplu, în industria metalurgică sau în industria minieră. Lucrătorii din aceste domenii intră în contact cu aerosoli, aburi şi fum, care pe termen lung determină dezvoltarea unor boli respiratorii precum cancerul pulmonar şi care cresc masiv riscul de patologii secundare, cum ar fi tuberculoza pulmonară activă. Mai mult, măştile noastre protejează împotriva neplăcerii cauzate de mirosuri la locul de muncă, datorită sistemului inovator de filtrare cu strat de carbon activ.

Măşti FFP2 de la uvex
Măşti FFP2 în uvex respiratory expert system

FFP3
  • protecţie împotriva pulberilor solide şi lichide, fumului şi aerosolilor cu efect toxic şi nociv asupra sănătăţii
  • la lucrul cu substanţe cancerigene şi radioactive şi micro-organisme patogene precum virusuri, bacterii şi ciuperci se recomandă utilizarea unei măşti FFP3
  • pierderea totală poate fi de maximum 5%
  • depăşirea valorii limită de expunere profesională poate fi de maximum 30 ori mai mare

Măştile de protecţie respiratorie din clasa de protecţie FFP3 oferă protecţia maximă posibilă împotriva poluării aerului respirabil. Cu o pierdere totală de maximum 5% şi o protecţie obligatorie de cel puţin 99% din particule cu dimensiuni de până la 0,6 μm, aceste măşti sunt capabile, de asemenea, să filtreze particulele toxice, cancerigene şi radioactive. Aceste măşti de protecţie respiratorie pot fi utilizate în medii de lucru în care valoarea limită de expunere profesională depăşeşte de până la 30 ori valoarea specifică industriei. Acestea sunt utilizate, de exemplu, în industria chimică.

Măşti FFP 3 de la uvex
Măşti FFP3 în uvex respiratory expert system

Mai multe informaţii legate de protecţia respiratorie şi soluţiile oferite de uvex aflaţi pe pagina uvex respiratory expert system.

Citiţi toate articolele legate de protecţia respiratorie pe blogul experţilor uvex

Ce stipulează exact standardul DIN EN 149 privind protecţia respiratorie? Accesaţi pagina noastră cu informaţii despre standard


Datele prezentate mai sus sunt informaţii fără caracter obligatoriu. Clasele de protecţie specificate pentru diferitele domenii de utilizare sunt cerinţe minime şi sunt destinate doar pentru orientare. Utilizatorul are responsabilitatea de a verifica înainte de utilizare dacă dispozitivul de protecţie respiratorie îndeplineşte cerinţele referitoare la substanţe periculoase şi concentraţii. Prin urmare, pentru selectarea echipamentului individual de protecţie adecvat, asociaţia profesională sau alte instituţii similare trebuie să efectueze întotdeauna o evaluare la faţa locului. UVEX ARBEITSSCHUTZ GMBH nu îşi asumă nicio răspundere pentru informaţiile furnizate.